Kupla-akatemia 2001 julkaistu
2.4.2001

Puupäähattua jakava Suomen sarjakuvaseura tuotti ensimmäisen suomenkielisen sarjakuvanteon oppaan Internetiin vuonna 1997. Kolme vuotta sitten opasta päivitettiin ensimmäisen kerran, ja nyt siitä on julkaistu uusi laajennettu versio.

Tärkeimmät uudet käsiteltävät aihealueet ovat sarjakuvien julkaiseminen ja tietokoneen käyttö välineenä. Tarvikkeista kertova osuus kasvoi muutenkin. Kokonaan uusia luokkia perustettiin muutama, niistä huomattavin on interaktiivisia esityksiä sisältävä Auditorio.

Oppaan opetuskerrokset käsittelevät mm. sarjakuvan olemusta, kuvallista ilmaisua ja sisällön synnyttämistä. Lisäksi sarjakuvakouluun kuuluu pohjakerros, josta aloitteleva sarjakuvantekijä voi aloittaa ohjatun kierroksen. Mukana on kolme erilaista tiedonhakumenetelmää, suosittelemme vapaata tekstihakua.

Koulumetaforaa käyttävä opas suunnattiin alun perin 10-16 vuotiaille koululaisille. Tavoitteenamme oli tehdä oppimisesta hauskaa. Hypertekstistä etsitty tieto löytyy helposti. Opasta on tähän mennessä hyödynnetty mm. koululaisten Netd@ys nettisarjakuvakurssilla sekä oppimateriaalina sarjakuvakursseilla Helsingissä, Tampereella ja Limingassa.

Versio 2001:n tekstistä ja grafiikasta vastaa Reima Mäkinen. Petri Tuomola ohjelmoi Auditorion.
Oppaan tietosivujen määrä kasvoi 159:stä 292:een. Kuvituskuvia on 250 kpl, joista 170 on tehty Kupla-akatemiaa varten. Linkkejä sivuilla on yhteensä n. 2500kpl.

Kupla-akatemia tekoa on tuettu mm. Internetin käyttöä kirjastoissa edistävän Tiedon Talo-projektin varoin. Uusin versio sai vuoden 1999 multimediatuotannon laatutukea OPM:ltä. Akatemia löytyy Internetistä osoitteesta sarjakuvaseura.fi/akatemia.

Lisätietoja:
  Reima Mäkinen 050 514 7226,