tiitu-takalo-puupaahattu-rajattuPuupäähattu 2017

Suomen sarjakuvaseuran Puupäähattu-tunnustuspalkinto on jaettu tamperelaiselle Tiitu Takalolle. 

"Konfliktien täyttämä todellisuus inspiroi tarkkaan ajateltuja tarinoita, jotka jäsentyvät paperille komeiksi kuviksi. Työn ytimessä ovat ilo ja rohkeus." Lue lisää palkinnosta.

Näyttely esillä Café Rotundassa Kansalliskirjaston alakerrassa 20.3.17 asti.

Sarjainfon uutiset

Puupäähattu 2017 jaetaan 17.1.

puupaakakku-webSuomen sarjakuvaseura järjestää perinteisen Puupäähattu-palkinnon jakotilaisuuden tiistaina 17. tammikuuta 2017 klo 11.00 alkaen Kansalliskirjastossa, osoite Unioninkatu 36, Helsinki.

Uuden Puupään henkilöllisyys selviää paikan päällä. Samalla aukeaa hänen tuotantoaan esittelevä näyttely, joka on esillä Café Rotundassa 20.3.2017 asti.

Suomen sarjakuvaseura ry on vuodesta 1972 lähtien jakanut arvostetuinta suomalaiselle sarjakuvantekijälle annettavaa palkintoa, Puupäähattua. Nimensä ja muotonsa se on saanut Ola Fogelbergin klassisen sarjakuvahahmon Pekka Puupään päähineen mukaan.

Tietoa aiempien vuosien Puupäähattu-palkituista täällä.

Valokuva: Henry Söderlund

Huom. korjattu alkamisaika joka on klo 11:00.

Poriin sarjakuvafestivaalit! Uusi tapahtuma 6.–8.4.2017

mikael-makinenPorin sarjakuvafestivaalit järjestetään ensimmäistä kertaa 6–8.4.2017 Porin kirjastolla osoitteessa Gallen-Kallelankatu 12. Järjestäjinä toimivat Porin sarjakuvaseura, Jinsei ry, Porin kirjasto, Porin Infokirjakauppa ja Lasten kulttuurikeskus. 

To 6.4. klo 16–19
Pe 7.4. klo 12–19
La 8.4. klo 9–18 + iltajuhla
 
Ohjelmassa on luvassa näyttelyitä useissa paikoissa, tekijöitä, julkkareita ja myyntipöytiä sekä keskustelupaneelia ja esitelmiä. Lapsille on myös piirustuspaja. Tilaisuuden suojelijana toimii piispa Henrik.
 
Esiintymässä mm. Petri Hiltunen, Pertti Jarla, Jussi Piironen, Henri Tervapuro, Jouko Nuora, Ilpo Koskela, Pinja Tawast, Tuomas Myllylä, Hannu Kesola ja Kristian Huitula.
 
Myyntipöytiä voi kysyä osoitteesta Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
 
Tapahtumaan on vapaa pääsy! Ohjelma tarkentuu alkuvuoden aikana.
 
Kuvassa Musta Ritari -kustannuksen Mikael Mäkinen Porin Kirjojen yössä myyntipuuhissa. Kuvat: Vesa Vitikainen
 
porin-sarjakuvafestivaalit
 
Porin kirjaston historianurkkaus.
 

Suomen sarjakuvaseuran hallitus ja puheenjohtaja 2017


jon-kuitunen-sarjakuvaseura-webSuomen sarjakuvaseuran vuosikokouksessa seuran puheenjohtajaksi valittiin Jonna Kuitunen. Kuitunen on muotoilija ja sarjakuvataiteilija. Hän on opiskellut Karelia-ammattikorkeakoulussa ja työskennellyt erilaisissa tehtävissä Sarjakuvakeskuksella Helsingissä. Vuosina 2014-2016 puheenjohtajana ollut Ville Hänninen luopui tehtävästä.

Hallitus 2017:

Vesa Kataisto
Hanna-Pirita Lehkonen
Reetta Laitinen
Merja Lundén
Ville Manninen
Onni Mustonen
Severi Nygård
Rami Rautkorpi
Pauli Ruonala (sihteeri) 

Varajäsenet:

Hannele Richert
Aino Sutinen
Kati Vuopala

Valokuva: Henry Söderlund

 

Sarjakuvakeskus muuttaa Kallioon ja Turun Sarjakuvakauppa Helsinkiin, avajaiset 24.11.

Turun Sarjakuvakauppa avaa kolmannen myymälänsä Helsingin Kallioon. Avajaisia vietetään torstaina 24.11.2016 klo 12 alkaen. Myymälä tulee samoihin tiloihin Sarjakuvakeskuksen kanssa.

Samaan aikaan myymälän kanssa avautuu myös galleriatila. Uudessa, vielä nimeämättömässä galleriassa Suomen sarjakuvaseura tekee yhteistyötä Kuvittajat ry:n kanssa. Galleria tulee esittelemään kuvitus- ja sarjakuvataidetta monipuolisesti. Petri Hiltusen näyttely Koukussa taikaan esittelee scifi- ja fantasiasarjakuvaa 30 vuoden ajalta. Avajaiset 24.11. klo 17.

Turun Sarjakuvakaupan järjestämässä avajaispäivän ohjelmassa 24.11. klo 12–18 on sarjakuvataiteilijoiden vierailuita, signeerauksia, musiikkia sekä pientä tarjoilua. Varmistuneita vieraita ovat sarjakuvataiteilijat Ossi Hiekkala, Milla Paloniemi, Petri Hiltunen ja Pauli Kallio sekä musisoimassa Juuso Paaso. 

kolme-toimijaa

Turun Sarjakuvakauppa on lähes seitsemän vuoden olemassaolonsa aikana vakiinnuttanut asemansa uuden sarjakuvan monipuolisena jälleenmyyjänä. Valikoimissa on nykyään yli 4000 eri nimikettä, joista noin puolet on englanninkielisiä. Koko valikoima tulee saataville Helsingin myymälään, ja laajalla valikoimalla pyritään palvelemaan kaikkia sarjakuvan harrastajia. Helsingin kauppaan tulee myös originaalimyyntiä ja erikoistuotteita, joita ei muualta saa.

hirvikansi-web petri hiltunen

Skrew You -tunnustus postuumisti Heikki Porkolalle

porkola sarjainfoOulun Sarjakuvaseura on vuoden 2016 Oulun sarjakuvafestivaalilla myöntanyt Skrew You -tunnustuksen postuumisti Heikki Porkolalle. Alkuvuodesta edesmennyt Porkola oli Kemin kulttuurisihteerinä luomassa Kemin sarjakuvapäiviä ja toimi niiden tuottajana 25 vuoden ajan. Porkolan aikana Kemistä tuli merkittävä sarjakuvakaupunki.
 
1980-luvun mittaan Kemin sarjakuvapäivistä kasvoi nimekkäine kansainvälisine vieraineen kansallinen instituutio. Koska Kemissä yleisömäärät pysyivät maltillisina, niin paikalle saatiin sellaisiakin tähtiä, jotka suuremmille festivaaleille eivät olisi suostuneet. Tällainen oli esimerkiksi Robert Crumb.
 
Porkolan luotsaamana Kemi edisti sarjakuvaa. Kemin sarjakuvakeskus sai erilaisia rooleja tarpeen mukaan. Jos tietyntyyppinen sarjakuva ei löytänyt muualta kustantajaa, niin keskus ryhtyi kustantajaksi. Heikki Porkolan ympärille muodostui ideoiva yhteisö, joka 1980- ja 1990-luvuilla vaikutti sarjakuvan asemaan ja julkikuvaan koko maassa.
 
Kemin sarjakuvapäiviä vietettiin Porkolan luotsauksessa vuoteen 2006. Eläkkeelle jäädessään hän sai tunnustuksena ainutkertaisen Lempi Grand Slam -palkinnon. Sarjakuvaneuvokseksi Porkola nimitettiin vuonna 1986. Suomen sarjakuvaseuran tiedotteen mukaan "Heikki Porkola näytti Kemin kulttuurisihteerinä koko maan kunnallisbyrokraateille mistä tipu pissii hankkimalla kotikaupungilleen sarjakuvakaupungin huikean maineen." Sarjakuvantekijät antoi Vuoden sarjakuvateko -palkinnon eli miehen mittaisen pensselin Porkolalle vuonna 2004, koska hän on "toiminnallaan vetänyt pitkän ja värikkään viivan suomalaiseen sarjakuvakulttuuriin".
 
Viimeiset vuotensa Porkola eli Oulussa. Hän olisi täyttänyt alkukesästä 75 vuotta.
 
Skrew You -tunnustus jaetaan pohjoissuomalaisen sarjakuvan hyväksi tehdystä työstä. Aikaisempina vuosina sen ovat saaneet Esa Holopainen, Ilpo Koskela, Pentti Nuortimo, Keijo Ahlqvist, Jii Roikonen, Mari Ahokoivu ja Sauli Pesonen.

Lisää artikkeleita...