Sarjainfon uutiset

PÄIVÄMÄÄRÄN VAIHDOS: Suomen sarjakuvaseuran kevätkokous to 27.4. klo 18

Suomen sarjakuvaseuran sääntömääräinen kevätkokous järjestetään torstaina 27.4.17 klo 18 alkaen Sarjakuvakeskuksella, osoite Porthaninkatu 9, Helsinki.

Kokouksessa käydään läpi seuran tili- ja toimintakertomus vuodelta 2016 sekä muita ajankohtaisia asioita. Tervetuloa paikalle vaikuttamaan seuran asioihin ja tutustumaan samalla Sarjakuvakeskuksen toimintaan.

Muutettu 21.4.: päivämäärä vaihdettu 27.4., ei 26.4. kuten aiemmin ilmoitimme. 

Särön Oder-residenssi Saksassa sarjakuvaseuran jäsenille

Sarjakuvaseuran jäsenet voivat hakea Särö-kirjallisuuslehden ylläpitämään residenssiin kirjoittamalla Särölle suoraan heidän verkkosivujensa kautta: https://www.sarolehti.net/o/index.php. Residenssi on maksullinen.

Frankfurt an der Oderin residenssi

residenssiOder-residenssi sijaitsee tunnin junamatkan päässä Berliinistä itään Puolan ja Saksan rajajoen Oderin rannassa, Frankfurtin kaupungissa.

Kolmihuoneisen residenssiasunnon erkkeristä on kaunis näköala Puolan ja Saksan rajajoelle. 86 neliömetrin asunnossa on yhden hengen huone ja 2 hengen huone (parisänky) sekä iso olohuone-työskentelytila, jossa on kaksi isoa työskentelyyn soveltuvaa pöytää. Työpöytä löytyy myös molemmissa makuuhuoneissa. Asunnossa on pyykinpesukone.

Asunto sijaitsee 1900-luvun alussa valmistuneen asuinrakennuksen ylimmässä, viidennessä kerroksessa. Rakennuksessa ei ole hissiä. Residenssiltä on lyhyt kävelymatka Puolan Slubicen keskustaan (10–15 min) ja Frankfurtin keskustaan (5–10 min).

Vierailuajat ovat pääsääntöisesti kahden, kolmen tai neljän viikon mittaisia, mutta myös viikon mittaisia jaksoja on tarjolla. Asuntoon voi majoittua kerralla kolme ihmistä, ja mikäli seurue varaa koko huoneiston itselleen, mukaan voi ottaa lisäksi 0–2-vuotiaan lapsen.

Residenssin kanssa samassa korttelissa – entisen huonekalutehtaan tiloissa – toimivat edullinen aamiais- ja lounasruokala, liha- ja kalatuotteita myyvä lähitilakauppa sekä konserttisali ja kaksi teatteria, joista toinen on nukketeatteri. Kiinteistössä on myös kuvataiteilijoiden työtiloja. Pankkiautomaatti, kebab-grilli, leipomo ja päivittäistavarakauppa Aldi sekä raitiovaunupysäkki sijaitsevat residenssin välittömässä läheisyydessä. Muuta kulttuuritarjontaa sekä opiskelija- ja taiteilijahenkisiä baareja (savullisia ja savuttomia) löytyy läheltä.

Residenssitalon ohitse kulkee rantapromenadi, joka on osa Tsekkiä ja Itämerta yhdistävästä pyörätiestä. Päivällisruoan saa Slubicessa viidellä eurolla, ja olut maksaa noin euron. Parin korttelin päässä residenssistä sijaitsee luomu-kasvisravintola.

Junia Berliinin ja Frankfurtin väliä kulkee tiuhaan, lähes vuorokauden ympäri. Junamatka maksaa 10 euroa suuntaansa (sisältäen molempien kaupunkien paikallisliikenteen). Jos haluaa Frankfurtista  vierailla Berliinissä, voi ostaa 20 euron päivälipun, joka on voimassa kaupunkien välillä ja molemmissa kaupungeissa koko päivän aamuyöhön saakka. Vastaava koko päivän voimassaoleva ryhmälippu 2–5 hengelle maksaa 29 euroa (Berlin-Brandenburg-Ticket).

Särö voi tarvittaessa järjestää verkostoitumismahdollisuuksia paikallisiin kirjailijoihin ja taiteilijoihin. Verkostoituminen parantaa mahdollisuuksia saada Taiken liikkuvuusapurahaa residenssimatkan kuluihin.

Sarjakuvaseuran jäsenet voivat hakea residenssin vapaita aikoja milloin tahansa. Vapaat ajat löytyvät residenssin tiedotteet-sivulta. Haku tapahtuu Särön nettisivujen lomakkeella.

maisema

Nayttokuva 2017-3-24 kello 15.16.07


TIETOA kaupungista

Pähkinänkuoressa Frankfurt an der Oderin kaupungista ja ympäristöstä:

– Itsenäinen, iso kaupunki (60 000 asukasta), jossa kaikki palvelut.
– Frankfurtin Viadrinan yliopistossa on mm. kielitieteen ja kirjallisuustieteen tiedekunnat.
– Kaupungissa on kulttuuritarjontaa moneen lähtöön, mm. merkittävä Itä-Saksan taiteen museo. Frankfurtia kutsutaan myös Kleist-kaupungiksi kaupungissa vaikuttaneen runoilija, näytelmäkirjailija Heinrich von Kleistin mukaan.
– Oder-joki tarjoaa luontoelämyksiä – sen vartta myötäilee Euroopan kauneimmaksi pyörätieksi kutsuttu kevyen liikenteen reitti (Tsekin rajalta Itämerelle).
– "Brandenburgin Itämereksi" kutsuttu kaunis ja suuri, sukeltajien suosima puhdasvetinen Helenesee sijaitsee muutaman kilometrin päässä Frankfurtista etelään.
– Euroopan mittakaavassa merkittävä Neuzellen barokkinen luostari sijaitsee 25 minuutin junamatkan päässä Frankfurtista.

– Näkemisen arvoinen suunnitelmakaupunki Eisenhüttenstadt (ent. Stalinstadt) sijaitsee noin 15 minuuutin junamatkan päässä Frankfurtista.

Yhteydet Berliinistä (ja lentokentältä) Frankfurt an der Oderiin (ks. myös nettisivut)

– Nopea, vaihdoton junayhteys Berliiniin (matka-aika esim. Alexanderplatzille nopeimmillaan 58 min, junia kulkee puolen tunnin välein, klo 22 jälkeen tunnin välein).

– Junaliput ovat edullisia (esim. menolippu 10 euroa/hlö, ryhmäpäivälippu 2–5 henkilölle Frankfurt-Berliini maksaa 29 euroa. Molemmilla lipputyypeillä voi matkustaa myös molempien kaupunkien sisäisessä liikenteessä.

– Matka-aika Berliinin Tegelin kentältä Frankfurtiin (bussi + juna) 1 tunti 50 min (hinta 10 euroa).

Lisätietoa ja yhteydenotot: https://www.sarolehti.net/o/index.php

Helsingin sarjakuvafestivaalit muuttaa Suvilahteen

Helsingin sarjakuvafestivaalit pidetään uudessa paikassa Suvilahden Kattilahallissa (Sörnäisten rantatie 22) 2.–3.9.2017.

Pohjois-Euroopan suurin sarjakuvatapahtuma järjestetään jo 32. kertaa. Vuoden erikoisteemoina ovat Latinalainen Amerikka, sarjakuvan monet muodot ja musiikkiteemana tango.

Festivaaliohjelmaan kuuluu sarjakuvamarkkinat syksyn uutuuskirjoineen, Zinefest, kotimaisia ja kansainvälisiä taiteilijavieraita, puheohjelmaa, gallerianäyttelyitä, työpajoja, katuruokaa ja iltaklubeja.

Muita tapahtumapaikkoja ovat mm. Kulttuurikeskus Stoa, Kirjaverstas Teurastamolla ja Sarjakuvakeskuksen galleria Porthaninkadulla Kalliossa. Oranssin tiloissa Suvilahdessa järjestettävä pienlehtien myyntitapahtuma Pienlehtitaivas on kehittynyt Zinefestiksi, johon kuuluu työpajoja ja muuta erikoisohjelmaa.

Tapahtumaan on vapaa pääsy!

sarjakuvafestivaalit.fi

yleiskuva-helsingin-sarjakuvafestivaalit-web

Sarjakuvafestivaalien markkina-alue siirtyy viime vuosien telttatapahtumasta sisätiloihin. Kuva: Henry Söderlund

Puupäähattu 2017 jaetaan 17.1.

puupaakakku-webSuomen sarjakuvaseura järjestää perinteisen Puupäähattu-palkinnon jakotilaisuuden tiistaina 17. tammikuuta 2017 klo 11.00 alkaen Kansalliskirjastossa, osoite Unioninkatu 36, Helsinki.

Uuden Puupään henkilöllisyys selviää paikan päällä. Samalla aukeaa hänen tuotantoaan esittelevä näyttely, joka on esillä Café Rotundassa 20.3.2017 asti.

Suomen sarjakuvaseura ry on vuodesta 1972 lähtien jakanut arvostetuinta suomalaiselle sarjakuvantekijälle annettavaa palkintoa, Puupäähattua. Nimensä ja muotonsa se on saanut Ola Fogelbergin klassisen sarjakuvahahmon Pekka Puupään päähineen mukaan.

Tietoa aiempien vuosien Puupäähattu-palkituista täällä.

Valokuva: Henry Söderlund

Huom. korjattu alkamisaika joka on klo 11:00.

Poriin sarjakuvafestivaalit! Uusi tapahtuma 6.–8.4.2017

mikael-makinenPorin sarjakuvafestivaalit järjestetään ensimmäistä kertaa 6–8.4.2017 Porin kirjastolla osoitteessa Gallen-Kallelankatu 12. Järjestäjinä toimivat Porin sarjakuvaseura, Jinsei ry, Porin kirjasto, Porin Infokirjakauppa ja Lasten kulttuurikeskus. 

To 6.4. klo 16–19
Pe 7.4. klo 12–19
La 8.4. klo 9–18 + iltajuhla
 
Ohjelmassa on luvassa näyttelyitä useissa paikoissa, tekijöitä, julkkareita ja myyntipöytiä sekä keskustelupaneelia ja esitelmiä. Lapsille on myös piirustuspaja. Tilaisuuden suojelijana toimii piispa Henrik.
 
Esiintymässä mm. Petri Hiltunen, Pertti Jarla, Jussi Piironen, Henri Tervapuro, Jouko Nuora, Ilpo Koskela, Pinja Tawast, Tuomas Myllylä, Hannu Kesola ja Kristian Huitula.
 
Myyntipöytiä voi kysyä osoitteesta Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
 
Tapahtumaan on vapaa pääsy! Ohjelma tarkentuu alkuvuoden aikana.
 
Kuvassa Musta Ritari -kustannuksen Mikael Mäkinen Porin Kirjojen yössä myyntipuuhissa. Kuvat: Vesa Vitikainen
 
porin-sarjakuvafestivaalit
 
Porin kirjaston historianurkkaus.
 

Lisää artikkeleita...