Sarjainfon uutiset

Särön Oder-residenssi Saksassa sarjakuvaseuran jäsenille

Sarjakuvaseuran jäsenet voivat hakea Särö-kirjallisuuslehden ylläpitämään residenssiin kirjoittamalla Särölle suoraan heidän verkkosivujensa kautta: https://www.sarolehti.net/o/index.php. Residenssi on maksullinen.

Frankfurt an der Oderin residenssi

residenssiOder-residenssi sijaitsee tunnin junamatkan päässä Berliinistä itään Puolan ja Saksan rajajoen Oderin rannassa, Frankfurtin kaupungissa.

Kolmihuoneisen residenssiasunnon erkkeristä on kaunis näköala Puolan ja Saksan rajajoelle. 86 neliömetrin asunnossa on yhden hengen huone ja 2 hengen huone (parisänky) sekä iso olohuone-työskentelytila, jossa on kaksi isoa työskentelyyn soveltuvaa pöytää. Työpöytä löytyy myös molemmissa makuuhuoneissa. Asunnossa on pyykinpesukone.

Asunto sijaitsee 1900-luvun alussa valmistuneen asuinrakennuksen ylimmässä, viidennessä kerroksessa. Rakennuksessa ei ole hissiä. Residenssiltä on lyhyt kävelymatka Puolan Slubicen keskustaan (10–15 min) ja Frankfurtin keskustaan (5–10 min).

Vierailuajat ovat pääsääntöisesti kahden, kolmen tai neljän viikon mittaisia, mutta myös viikon mittaisia jaksoja on tarjolla. Asuntoon voi majoittua kerralla kolme ihmistä, ja mikäli seurue varaa koko huoneiston itselleen, mukaan voi ottaa lisäksi 0–2-vuotiaan lapsen.

Residenssin kanssa samassa korttelissa – entisen huonekalutehtaan tiloissa – toimivat edullinen aamiais- ja lounasruokala, liha- ja kalatuotteita myyvä lähitilakauppa sekä konserttisali ja kaksi teatteria, joista toinen on nukketeatteri. Kiinteistössä on myös kuvataiteilijoiden työtiloja. Pankkiautomaatti, kebab-grilli, leipomo ja päivittäistavarakauppa Aldi sekä raitiovaunupysäkki sijaitsevat residenssin välittömässä läheisyydessä. Muuta kulttuuritarjontaa sekä opiskelija- ja taiteilijahenkisiä baareja (savullisia ja savuttomia) löytyy läheltä.

Residenssitalon ohitse kulkee rantapromenadi, joka on osa Tsekkiä ja Itämerta yhdistävästä pyörätiestä. Päivällisruoan saa Slubicessa viidellä eurolla, ja olut maksaa noin euron. Parin korttelin päässä residenssistä sijaitsee luomu-kasvisravintola.

Junia Berliinin ja Frankfurtin väliä kulkee tiuhaan, lähes vuorokauden ympäri. Junamatka maksaa 10 euroa suuntaansa (sisältäen molempien kaupunkien paikallisliikenteen). Jos haluaa Frankfurtista  vierailla Berliinissä, voi ostaa 20 euron päivälipun, joka on voimassa kaupunkien välillä ja molemmissa kaupungeissa koko päivän aamuyöhön saakka. Vastaava koko päivän voimassaoleva ryhmälippu 2–5 hengelle maksaa 29 euroa (Berlin-Brandenburg-Ticket).

Särö voi tarvittaessa järjestää verkostoitumismahdollisuuksia paikallisiin kirjailijoihin ja taiteilijoihin. Verkostoituminen parantaa mahdollisuuksia saada Taiken liikkuvuusapurahaa residenssimatkan kuluihin.

Sarjakuvaseuran jäsenet voivat hakea residenssin vapaita aikoja milloin tahansa. Vapaat ajat löytyvät residenssin tiedotteet-sivulta. Haku tapahtuu Särön nettisivujen lomakkeella.

maisema

Nayttokuva 2017-3-24 kello 15.16.07

TIETOA kaupungista

Pähkinänkuoressa Frankfurt an der Oderin kaupungista ja ympäristöstä:

– Itsenäinen, iso kaupunki (60 000 asukasta), jossa kaikki palvelut.
– Frankfurtin Viadrinan yliopistossa on mm. kielitieteen ja kirjallisuustieteen tiedekunnat.
– Kaupungissa on kulttuuritarjontaa moneen lähtöön, mm. merkittävä Itä-Saksan taiteen museo. Frankfurtia kutsutaan myös Kleist-kaupungiksi kaupungissa vaikuttaneen runoilija, näytelmäkirjailija Heinrich von Kleistin mukaan.
– Oder-joki tarjoaa luontoelämyksiä – sen vartta myötäilee Euroopan kauneimmaksi pyörätieksi kutsuttu kevyen liikenteen reitti (Tsekin rajalta Itämerelle).
– "Brandenburgin Itämereksi" kutsuttu kaunis ja suuri, sukeltajien suosima puhdasvetinen Helenesee sijaitsee muutaman kilometrin päässä Frankfurtista etelään.
– Euroopan mittakaavassa merkittävä Neuzellen barokkinen luostari sijaitsee 25 minuutin junamatkan päässä Frankfurtista.

– Näkemisen arvoinen suunnitelmakaupunki Eisenhüttenstadt (ent. Stalinstadt) sijaitsee noin 15 minuuutin junamatkan päässä Frankfurtista.

Yhteydet Berliinistä (ja lentokentältä) Frankfurt an der Oderiin (ks. myös nettisivut)

– Nopea, vaihdoton junayhteys Berliiniin (matka-aika esim. Alexanderplatzille nopeimmillaan 58 min, junia kulkee puolen tunnin välein, klo 22 jälkeen tunnin välein).

– Junaliput ovat edullisia (esim. menolippu 10 euroa/hlö, ryhmäpäivälippu 2–5 henkilölle Frankfurt-Berliini maksaa 29 euroa. Molemmilla lipputyypeillä voi matkustaa myös molempien kaupunkien sisäisessä liikenteessä.

– Matka-aika Berliinin Tegelin kentältä Frankfurtiin (bussi + juna) 1 tunti 50 min (hinta 10 euroa).

Lisätietoa ja yhteydenotot: https://www.sarolehti.net/o/index.php