puupaahattu-web-miniPuupäähattu 2018

Suomen sarjakuvaseura on päättänyt 16.1. myöntää vuoden 2018 Puupäähattu-palkinnon pitkän linjan sarjakuvataiteilijalle ja kuvittajalle, Martti Sirolalle (s. 1947). Samalla myönnettiin kaksi sarjakuvaneuvoksen arvonimeä, Timo Ronkaiselle ja Ilkka U. Pesämaalle

Lue lisää Puupäähattu-palkinnosta.

Lue lisää sarjakuvaneuvoksista.

Näyttely voittajan töistä on esillä Café Rotundassa Kansalliskirjaston alakerrassa 16.1.–9.3.2018.

Sarjakuvaneuvokset

Sarjakuvaneuvos Mikael Ahlström

mikaelWSOY:n kustannustoimittajana vuodesta 2000 työskennellyt Mikael Ahlström on vaikuttanut voimakkaasti perinteikkään kirjakustantamon sarjakuvajulkaisuihin. Hänen ansiostaan WSOY alkoi 2000-luvun alussa kääntää ranskalaisen niin sanotun uuden aallon sarjakuvia suomeksi.

Ranskalainen sarjakuva koki pienimuotoisen vallankumouksen 1990-luvulla, jolloin uusi piirtäjäsukupolvi kyseenalaisti vanhat näkemykset sarjakuvasta. Muuttunut sarjakuva-ajattelu heijastui valtavirtakustantamojen sarjakuviin asti. Niissä alkoi näkyä uudenlaista spontaaniutta ja vivahteikkuutta. Monet vanhat lajityypit, kuten merirosvosarjakuva, heräsivät henkiin osaavien tekijöiden käsissä.

WSOY on julkaissut 2000-luvulla muun muassa Christophe Blainiä, Lewis Trondheimiä, Manu Larcenetia sekä Philippe Dupuyta ja Charles Berberiania. Mikä tärkeintä, sarjojen julkaiseminen ei ole tyssännyt yhteen osaan vaan työtä on jatkettu pitkäjänteisesti. Näin ei ehkä olisi käynyt ilman Ahlströmin panosta kustannustoimittajana ja kääntäjänä.