Jorma "Jope" Pitkänen edustaa oloissamme harvinaista sarjakuvan alaa, sanomalehtisarjakuvaa, joka on sarjakuvakerronnan vaativimpia muotoja. Sanomalehtisarjassa tarina on kerrottava kolmen tai neljän ruudun mittaan, mikä vaatii tekijältään poikkeuksellista muodon ja tyylin hallintaa.

Pitkänen on tuotannossaan osoittanut paitsi ehtymätöntä ideointikykyä, myös erinomaista ajankohtaisten teemojen käsittelytaitoa, joka on maailmanmitassakin varsin harvinaista. Jopen sarjojen aihepiiri on vahvasti kansallinen, vaikka niiden taso onkin kansainvälistä huippuluokkaa. Pitkäsen piirrostyyli on onnistuneesti alistettu palvelemaan sarjojen nopeaa tekemistä. Viiva on yksinkertaista ja selkeää, mikä soveltuu myös erinomaisesti sanomalehdessä toistettavaksi.

Näkymätön Viänänen on idealtaan sarjakuvahistorian suuria neronleimauksia: vaikutusmahdollisuuksiltaan vähäinen työtön pienviljelijä on kuvattu näkymättömäksi lukuun ottamatta päässä olevaa hatunreuhkaa. Näkymätön Viänänen on ilmestynyt jo 10 vuotta ja JOPE on piirtänyt sitä yli 2 600 strippiä eli yhden rivin sarjakuvaa. Kaiken lisäksi Näkymätön Viänänen ilmestyy jatkuvasti alkuperäisessä savonkielisessä asussa.

Jorma Pitkäsen toinen pääsarja on Lempi, joka on tehnyt taiteilijan tunnetuksi myös Etelä-Suomessa. Lempi on ilmestynyt vuodesta 1980 lähtien llta-Sanomissa ja tässä sarjassa Pitkäsen ajankohtaisten asioiden käsittely on saavuttanut huippunsa.

Suomen lehdistön kannalta on ilahduttavaa että Pitkäsenkin kohdalla nimenomaan pienet paikallislehdet ovat hankkineet sivuilleen kotimaista sarjakuvaa. Mikäli suuremmat päivälehdet alkaisivat noudattaa paikallislehtien esimerkkiä hankkimalla sivuilleen suomalaista sarjakuvaa, voisimme päästä eroon ulkomaisen vaihtelevantasoisen sanomalehtisarjakuvan ylivallasta.

Jorma Pitkänen alias Jope on suomalaisen sarjakuvan työn sankari. Suonenjokelainen, vuonna 1947 syntynyt Jope on sarjakuvantekijänä itseoppinut. Hän aloitti piirtäjänuransa 1973 Jyväskylän kesän iloisten kuvien piirtäjien päivien innoittamana. Pitkäaikainen työttömyys vaati henkistä purkautumista ja sarjakuvien tekemisestä löytyi sitten myös apu työttömyyteen. Pitkänen on nykyään ainoa suomalainen sarjakuvantekijä, joka saa toimeentulonsa pelkästään sarjakuvia tekemällä. Toisten ammattilaisten leivän leventäjänä on myös muuta graafista työtä.

Jorma Pitkäsen ensimmäinen sarjakuva Näkymätön Viänänen ilmestyi ensimmäisen kerran Sarjis-lehdessä. Sen Jälkeen JOPE on tehnyt yli 20:tä eri sarjakuvaa, joista suurin osa on ollut yhden rivin mittaisia sanomalehtisarjoja.

Jopen nykyään tärkeimmät sarjat ovat edelleen ilmestyvän Näkymättömän Vianäsen ohella Lempi sekä Cabaree Työnvälitys. Lempi on tarina karjalaisesta eläkemummosta ja hänen elämäntaistostaan keskellä suurkaupunkia. Cabaree Työnvälitys on irvaillut vuodesta 1978 lähtien työnvälitystoimen koukeroita yleisesti ja byrokratiaa erityisesti.