Feministisarjakuvaa Helsingissä - Dotterbolaget

Feministisarjakuvaa Helsingissä

Ruotsalainen naisten sarjakuvakollektiivi Dotterbolaget vierailee elokuussa Helsingissä. 17. - 23.8. järjestetään Sarjakuvakeskuksella Helsingissä työpaja, jossa on mukana suomalaisia ja ruotsalaisia taiteilijoita. Ruotsalaisista on paikalla mm. Karolina Bång, Lisa Ewald, Sara Granér ja Sara Hansson. Suomesta on mukana mm. Mari Ahokoivu, Anna-Kaisa Laine, Johanna Rojola, Aino Sutinen ja Tiitu Takalo.

Työpajan yhteydessä järjestetään yleisölle avoimia tapahtumia. Dotterbolaget kertoo itsestään ja ruotsalaisesta feministisarjakuvasta torstaina 19.8 Sarjakuvakeskuksella Kalliossa järjestettävässä tilaisuudessa klo 17 alkaen. Työpajan aikana koottu näyttely on avoinna 21.-25.8. osoitteessa Kolmas linja 17, 00530 Helsinki.

Näyttely jatkaa kulkuaan Helsingin 25. sarjakuvafestivaaleille ja tulee olemaan esillä festivaalien aikaan 10.-12.9. Lasipalatsin aukiolla, festivaalitelttojen yhteydessä.

Dotterbolagetista

Dotterbolaget (suom. Tytäryhtiö) on ruotsalainen, feministinen sarjakuvatekijöiden kollektiivi, joka perustettiin Malmössä keväällä 2005. Ryhmään kuuluu tällä hetkellä kolmisenkymmentä naista, jotka ovat tavanneet Serieskolanissa (Sarjakuvakoulussa), Kvarnbyn kansanopistossa Malmössä. Viime vuosien aikana naiset ovat alkaneet enenevässä määrin saada jalansijaa Ruotsin sarjakuvamarkkinoilla ja Dotterbolaget on tietysti osa tätä positiivista kehitystä.

Patriarkaaliset rakenteet kuitenkin ovat säilyneet alalla, vaikka naiset ovatkin pitäneet puoliaan sarjakuvatekijöinä ja kuvittajina. Enemmistö kustantajista, toimittajista, kriitikoista ja ruotsalaisten sarjakuvakoulujen opettajista on miehiä. Tämä vaikuttaa sekä mies- että naispuolisten sarjakuvapiirtäjien asemaan, siihen mitä sarjakuvalehtiä julkaistaan sekä niiden sisältöön. Dotterbolaget toimii, paitsi sosiaalisena näyttämönä naispuolisille sarjakuvatekijöille, myös ammatillisena verkostona, jossa jäsenet tukevat toisiaan ja tekevät yhteistyötä sen sijaan että kilpailisivat keskenään. Ryhmä julkaisee myös pienlehteä, osallistuu näyttelyihin sekä järjestää sarjakuvatyöpajoja.

http://www.dotterbolaget.com/

Tervetuloa tutustumaan.