Puupäähatutettu Martti Sirola ammentaa aiheensa kansanhuumorista, Suomen historiasta ja luonnosta

Suomen sarjakuvaseura on päättänyt myöntää vuoden 2018 Puupäähattu-palkinnon pitkän linjan sarjakuvataiteilijalle ja kuvittajalle, Martti Sirolalle (s. 1947).

puupaahattu martti sirola web

 Kuva: Henry Söderlund

Kuvaamataidon opettajaksi valmistunut Sirola toimi uransa alussa taideterapeuttina Hesperian sairaalassa ja opetti taideterapiaa Helsingin sairaanhoito-oppilaitoksessa. 

Työn ohessa syntyi kolme albumia Apassit-sarjakuvaa vuosina 1974–1976. Nuo teokset olivat harvinaisia ja vaikuttavia lukukokemuksia aikana, jolloin muita pitkiä suomalaisia sarjakuva-albumeita ei käytännössä ollut. 

Kahdessa ensimmäisessä kirjassa nuoret kaupunkilaislapset päätyvät luonnon armoille tahallaan tai tahtomattaan ja joutuvat selviämään ilman aikuisten apua. Kolmas Apassit-teos, Rautaparta, oli jotakin aivan muuta. Kulttiteoksen arvon ansaitsevassa tarinassa esitetään 1970-luvun kasvatuksellisia näkökulmia heijastava ja silti omaperäinen, vahvasti satiirinen kuva kansainvälisen tajuntateollisuuden menettelytavoista. 

Nuortensarjojen jälkeen Sirola keskittyi kansanperinteeseen, jolloin syntyivät albumisarjat hölmöläistarinoista sekä kiertäviin kaskuihin pohjaava Jäpänperä.

sirola-ruutu-japanpera-web

Vuodesta 1980 lähtien vapaana taiteilijana toimineen Sirolan tuotantoon kuuluu parikymmentä enimmäkseen lapsille ja nuorille suunnattua sarjakuvateosta. Hän on tehnyt esimerkiksi salapoliisi Jukka Vihi -kirjoja Kari Vaijärven kanssa sekä kuvittanut Raija Orasen satukirjoja. Vuonna 2007 Sirola toteutti albumin Hiiden heimo, kuvauksen Vihdin synnystä kunnan 500-vuotisjuhlan kunniaksi.

Sirolan piirrostyyli on hyvin tunnistettavaa ja ilmeikästä. Hänen huumorintajunsa on pääosin lempeää ja ymmärtäväistä, mutta ei särmätöntä. Sirolan teosten antama esimerkki muistuttaa, miten huolella ja ajatuksella tehty sarjakuva voi sekä tallentaa kansakunnan kokemuksia että opastaa suuntaa tulevaisuuteen.  

Sirolan töitä on esillä Puupäähattu 2018 -näyttelyssä Kansalliskirjaston Café Rotundassa, Unioninkatu 36, 00170 Helsinki 16.1.–9.3.2018.

Marttisirola-irvileuka-web

Irvileuka (Mäkelä, 2015). 

Linkkejä

sirola-kansi-apassit-web

sirola-kansi-holmola-web

Martti Sirolan tuotannon sarjakuvakirjat

Hölmölä-sarja

Jäpänperä-sarja

Jukka Vihi -sarjakuvat Kari Vaijärven kanssa

Kippo, Nappo ja Kuuppa -sarja

Lisäksi on useita kuvitettuja kirjoja ja muita teoksia.