Sarjakuvaneuvos Timo Ronkainen on Disney-tietäjä ja monipuolinen humoristi

Aku Ankassa julkaistiin vuonna 1972 Carl Barksin klassikkotarina ”Vanhan linnan salaisuus”. Se teki Timo Ronkaiseen (s. 1967) lähtemättömän vaikutuksen ja ohjasi hänet pysyvästi sarjakuvan polulle.

DSC 0098 8

Kuva: Henry Söderlund

Ronkaisen sulavasti luistavaa, mutta tarvittaessa teräväksi käyvää piirrosviivaa on sittemmin nähty kymmenissä eri pienjulkaisuissa sekä myös Ilta-Sanomissa, Pahkasiassa ja Myrkky-lehdessä. 

Ronkaisen huumori on karjalaisen elämänmakuista ja ronskia, kuvia kumartelematonta. Hän hallitsee sujuvasti useita piirrostyylejä, ja on tunnettu myös mainos- ja infosarjakuvien tekijänä. Oheen mahtuu kaikkea sarjakuvia sivuavaa, kuten taittamista, tekstaamista, kirjoittamista sekä graafista suunnittelua. 

Karjalainen Nostalgiaa web

Ronkainen voitti strippisarjakuvasarjan Kemin sarjakuvapäivillä 1989 ja on osallistunut aktiivisesti entisen kotikaupunkinsa Joensuun sarjakuvaseuran toimintaan sen perustamisesta lähtien 1996. 

Seuratoiminnan ohessa syntyi myös Barks- ja Disney-fanzine Ankkalinnan pamaus, jota on kahdenkymmenen vuoden aikana ilmestynyt 37 numeron verran. Ronkaisen päätoimittama Ankkalinnan Pamaus on palkittu Kemin Sarjakuvapäivien Lehti-Lempillä vuonna 2003 ja amerikkalaisen Carl Barks Fan Clubin Goose Egg Nugget Awardilla 2005.

Kuvapankissa näytteitä Ronkaisen töistä. 

kansikuva-ankkalinnan-pamaus-web