Sarjakuvaseuran julkaisut syksyllä 2015

Suomen sarjakuvaseura julkaisee Helsingin 30. sarjakuvafestivaaleille (28.–30.8.15) viisi uutta sarjakuva-albumia, yhden näyttelykatalogin sekä yleisen festivaalikatalogin, jossa on artikkeleita, sarjakuvia ja ohjelma. Kaikki taiteilijat ovat kansainvälisinä vieraina mukana festivaaliohjelmistossa.

Kirjat löytyvät Sarjakuvakeskukselta (Hämeentie 150, Helsinki) ja verkkokaupasta.

Helsingin sarjakuvafestivaalien (28.–30.8.) aikaan ja festivaaliviikolla kirjoja ja festivaalikatalogi (3 €) on saatavana seuraavista paikoista:

  • Sarjakuvakeskus (Hämeentie 150, Helsinki, Arabianranta)
  • Festivaalien pop-up-kauppa ja Special Comix -näyttelypaikka Hämeentie 26 (Kalliossa Väinö Tannerin kenttää vastapäätä) 30.8. asti.
  • Festivaalien pop-up-kauppa Petteri Tikkasen näyttelyn paikka Galleria Art Kaarisilta (Sanomatalo, 1. krs, Elielinaukio 2, 00100 Helsinki, ydinkeskusta) 6.9. asti.
  • Sarjakuvafestivaalien pääteltalta (infopiste, Lasipalatsin aukio) 30.8. asti.

Lisätietoa Helsingin sarjakuvafestivaaleista: sarjakuvafestivaalit.fi. Näyttelypaikoista täällä. Lisätietoa julkaisuista: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Justin Wong: Hello World

Englanniksi ja kiinaksi. 20 s., värillinen. Koko: 350 mm x 400 mm. Hinta: 20,00 €. Paino: InPrint, Latvia. ISBN 978-952-5972-19-1. Kustantaja: Suomen sarjakuvaseura

Justin Wong (s. 1974) on hongkongilainen sarjakuva- ja mediataiteilija. Hän on opiskellut taidetta ja digitaalista mediaa Lontoossa. Valmistuttuaan hän oli mukana palkitussa Web 2.0 -projektissa. Palattuaan Hongkongiin Wong on työskennellyt yliopisto-opettajana sekä mediamuotoiluyrityksen taiteellisena johtajana.

Hello World on omaelämäkerrallinen teos taiteilijan ja hänen poikansa elämästä. Siinä leikitellään graafisilla kuvakkeilla. Hello World on kiinnostava kohtauspiste aikusten ja lasten maailmojen, kuin myös idän ja lännen sekä perinteen ja modernin välillä.

Justin Wong (1974) is a comic and media artist from Hong Kong. He studied arts in Hong Kong and digital media in London. After he graduated, he participated in a Web 2.0 project. After returning to Hong Kong, Wong has been working as a university teacher as well as an art director in a media design company.

Hello World is an autobiographical work, based on the life of the author and his son. The pages play with graphical icons. Hello World is an interesting melting point between the worlds of adults and children, east and west, tradition and the modern.

 helloworld cover-web

Justin Wong sample

 

Luke Pearson: Hilda ja kivipeikko

Käännös englannista: Heikki Kaukoranta. 40 s., kovat kannet, värillinen. Koko: 215 mm x 288,3 mm. Hinta: 16,00 €. Paino: InPrint, Latvia. ISBN 978-952-5972-14-6. Kustantaja: Sarjakuvakeskus

Vedenhaltioita, jättiläisiä, metsäläisiä ja peikkoja – Hildan retket poikkeavat aina kovin tavallisuudesta. Tämänkertainenkin reissu tuo taatusti mukanaan yllätyksiä, mutta kuten Hilda osuvasti toteaa: "sellaista on seikkailijan elämä".

Brittiläinen kuvittaja ja sarjakuvataiteilija Luke Pearson on kehittänyt oman Hildafolk-taruston, jonka päähenkilönä seikkailee nuori sinitukkainen Hilda-tyttö. Hilda-albumeita on ilmestynyt tähän mennessä neljä, joista ensimmäinen julkaistaan nyt suomeksi. Hilda nimenomaan seikkailee kotiseudullaan, sillä sen asukkeihin kuuluu kaikenlaisia mörköjä ja maahisia. Piirtämisestä pitävä Hilda suhtautuu niihin ihastuttavan luontevasti. Kiveksi muuttunut peikko saa nenäänsä kellon siltä varalta, että se herää Hildan luonnostellessa sitä. Yliluonnolliset hahmotkin käyttäytyvät raikkaan arvaamattomasti. Kun tähän lisätään Pearsonin hauskannäköinen piirräntä, kaunis väritys ja rikas sivuhenkilögalleria, Hildafolkin suosio ei ihmetytä yhtään. Hilda ja kivipeikko -kirjan voi lukea myös suvaitsevuuteen kannustavana taruna, vaikkei perinteinen opettavaisuus siitä silmille hypikään.

Hilda cover-web

hilda-naytesivu-web

 

Jesse Jacobs: Avaruusmeduusa

Käännös englannista: Maura Manninen. 60 s., pehmeät kannet, värillinen. Koko:  215 mm x 89 mm. Hinta: 8,00 €. Paino: InPrint, Latvia. ISBN 978-952-5972-15-3. Kustantaja: Suomen sarjakuvaseura

Jesse Jacobs on kanadalainen kuvittaja ja sarjakuvapiirtäjä, joka asuu Ontariossa. Taiteilijan graafiset suunnittelutyöt ovat suuntautuneet muun muassa tekstiileihin, sanomalehtien kuvituksiin, levynkansiin, skeittilautojen designiin ja sarjakuviin. Jacobsin töitä on nähty ympäri Kanadaa lukuisissa näyttelyissä ja hän on julkaissut kaksi pitkää sarjakuva-albumia: Even The Giants (2011) ja By This Shall You Know Him (2012). Lisäksi Jacobs on osallistunut Cartoon Networkin piirrossarja Adventure Time tekoon ja hänen sarjakuviaan on nähty vuosien 2012 ja 2013 Best American Comics -julkaisuissa.

Avaruusmeduusa koostuu kahdesta tarinasta: “Avaruusmeduusa” ja “Nuori safariopas”. “Avaruusmeduusassa” käsitellään kiehtovan surrealistisella tavalla painovoiman katoamista ja “Nuoressa safarioppaassa” nähdään eräänlaista evoluutiobiologiaa henkivä selviytymisseikkailu. Sarjakuvassa nähdään Jacobsille ominaista kiehtovaa tarinankerrontaa ja teoksen yksinkertainen värimaailma on visuaalisesti vaikuttava. Lisäksi albumi on muotoilun osalta varsin mielenkiintoinen, sillä aukeamat ovat horisontaalisia ja sivut koostuvat kolmen sarjakuvaruudun riveistä.

Jesse Jacobs cover pieni.jpg

Avaruusmeduusa Jesse Jacobs pieni

Chihoi ja Hung Hung: Juna

Käännös englannista: Kalle Hakkola ja Hannele Richert. 84 s., pehmeät kannet, mustavalkoinen. Koko: 148 mm x 210 mm. Hinta: 12,00 €. Paino: InPrint, Latvia. ISBN 978-952-5972-16-0. Kustantaja: Suomen sarjakuvaseura

Hongkongilainen lyijykynätaituri Chihoi (s.1977) on tehnyt useita sarjakuvasovelluksia kaunokirjallisista teoksista. Suomen sarjakuvaseura julkaisee yhden näistä ensimmäisenä suomeksi: Juna on unenomainen kertomus päättymättömästä junamatkasta. Albumi on sovellus taiwanilaisen Hung Hungin novellista “Karuselli”, joka löytyy myös suomennoksen lopusta liitteenä. Sekä sarjakuva että kaunokirjallinen versio tapahtuvat absurdeissa unitunnnelmissa, mutta Juna on ennemmin itsenäinen teos kuin kuvitettu versio novellista. Chihoin eteerinen lyijykynätyöskentely ja kertomuksen arvaamaton, ajoittain vauhdikas kulku ovat hauskassa ristiriidassa mutta toimivat hyvin yhteen.

Juna cover-pienempi

chihoi-naytesivu-web 

Anneli Furmark: Punainen talvi    

Käännös ruotsista: Hannele Richert. 46 s., pehmeät kannet, värillinen. Koko: 176 mm x 250 mm. Hinta: 12,00 €. Paino: InPrint, Latvia. ISBN 978-952-5972-17-7. Kustantaja: Suomen sarjakuvaseura

Punainen talvi (Röda vintern) on osa ruotsalaisen sarjakuvataiteilija Anneli Furmarkin (s.1962) teostrilogiaa. Katkelmassa kurkistetaan pohjoisruotsalaisen perheen elämään poliittisesti latautuneella 1970-luvulla. Asetelma on latautunut myös perheen mittakaavassa: perheen äidillä Sivillä on nuori rakastaja Ulrik, joka työskentelee perheen isän Börjen kanssa samalla tehtaalla. Siv pohdiskelee ristiriitaista asemaansa runollisesti. Tilanteesta tietämätön Börje keskittyy perheeseensä ja politiikkaan, joka näkyy vahvasti myös työpaikalla. Myös vanhin perheen kolmesta lapsesta pääsee ääneen. Lapsuuden ja aikuisuuden välistä aikaa elävä 14-vuotias Peter on yhtä aikaa suojassa ja suojaton.

Furmarkin piirroksissa on nostalgisia yksityiskohtia. Hienoisen kömpelön piirrosjäljen ja taitavasti kuvattujen ilmeiden ansiosta hahmot tuntuvat inhimillisiltä ja haavoittuvilta. Furmark osaa kuvata tulenarkaa suhdetta hienovaraiseen sävyyn, pohjoisen kylmyyden keskellä leimuava rakkaus saa arkisia, hieman tragikoomisiakin piirteitä. Ankara kylmyys ja aikakauden aatteet värittävät kerrontaa kauttaaltaan, mutta pääosassa ovat koskettavasti kuvatut tuntemukset ja ihmisten väliset suhteet.

annelifurmark cover-1web-700

furmark-punainen-talvi-nayte-web

MAX 

Näyttelykatalogi. 56 s., värillinen. koko: 125 mm x 176 mm. Hinta: 3,00 €. Paino: InPrint, Latvia. ISBN 978-952-5972-20-7. Kustantaja: Suomen sarjakuvaseura

Barcelonalaissyntyinen Francesc ”Max” Capdevila (s. 1956) on espanjalainen taiteilija, jonka lukuisia kuvituksia ja sarjakuvia on julkaistu kansainvälisesti, Euroopasta Yhdysvaltoihin. Max on kirjoittanut ja kuvittanut kaikkiaan 17 sarjakuva-albumia, jotka ovat voittaneet palkintoina muun muassa Ignatz-palkinnon (1999) ja Barcelona Comic Festival Big -palkinnon (2000). Hänen sarjakuva-albumeistaan kenties tunnetuin on yli kymmenen vuoden projekti, surrealismin ja realismin välillä taiteileva Bardín the Superrealist (2006).

Max-cover-pieni.jpg

Max-web

Festivaalikatalogi 2015 

64 s., pehmeät kannet, värillinen. Koko: 176 mm x 250 mm. Hinta: 3,00 €. Paino: InPrint, Latvia. ISBN 978-952-5972-18-4. Kustantaja: Suomen sarjakuvaseura

Helsingin 30. sarjakuvafestivaalien katalogi esittelee festivaalien teemoja, Aasiaa ja pienlehtiä, vieraita ja ohjelmaa. Mukana on sarjakuvia useilta festivaalivierailta: Choi Juhyun, Seth, Ben Katchor, Richard McGuire, Petteri Tikkanen, Mawil, So Stella.

festivaalijuliste2015_web.png