Sarjakuvataiteilijat keräsivät rahaa turvapaikanhakijoille

Sarjakuvataiteilijoiden Taide teossa -kauppa keräsi syyskuussa SPR:lle 16 280,45 euroa. Tuotto käytetään turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusten toiminnan tukemiseksi. Lähes 50 suomalaista taiteilijaa lahjoitti originaaleja ja vedoksia pop up -nettikauppaan ja yhteensä teoksia myytiin 136 kappaletta. 

Hankkeen ideoija ja toimeenpanija oli tamperelainen sarjakuvataiteilija JP Ahonen. Projekti sai alkunsa Syyrian sodan ja sen lieveilmiöiden aiheuttamasta voimattomuuden tunteesta. Ahonen perheineen oli jo lahjoittanut turvapaikanhakijoille vaatteita, tavaraa ja rahaa, mutta tarve auttamiseen oli edelleen polttava. 

– Aika ja resurssit olivat kuitenkin kovin rajalliset, joten aloin miettiä miten voisin kääntää omat työni avuksi. Pohdin aluksi, että olisin tehnyt eräänlaisen henkilökohtaisen taideprojektin, mutta jälleen realiteetit iskivät vastaan. Seuraava ajatus oli laittaa omia originaaleja myyntiin, mutta päätin kysäistä samalla vaivalla muitakin remmiin, Ahonen kertoo.

Aluksi taiteilijoita lähti mukaan parikymmentä ja joukko kasvoi matkan varrella. Ensimmäisessä erässä nettiin laitetut työt myytiin nopeasti loppuun ja suosio yllätti sekä Ahosen että taiteilijat. Palaute on ollut positiivista.

 – Minusta tuntuu, että kaikki ovat voittaneet tässä projektissa. Sekä taiteilijat että ostajat ovat päässeet konkreettisesti auttamaan, ja vaihtokaupassa on paitsi tuettu Suomen Punaista Ristiä, myös kotimaista taidetta. Verkkokauppamme kautta oli helppo vaikuttaa ja auttaa, ja ostajat saivat kaupanpäällisiksi vielä konkreettisen muiston tuestaan. Toki löytyy ihmisiä, jotka eivät ole ymmärtäneet mistä lähtökohdista olemme lähteneet SPR:ää auttamaan, mutta nillittäjiä löytyy aina, huomauttaa Ahonen.

Yllättävä suosio ei sekoittanut kuvioita. Mukana olleet taiteilijat hoitivat teostensa toimitukset ostajille pääosin itse, joten kaikki käytännön työ ei kaatunut Ahosen päälle. 

Kertynyt summa tilitettiin lokakuun alussa kokonaisuudessaan Suomen Punaiselle Ristille. 

– Hankkeen vastaanotto oli sen verran huikea, että jotain vastaavaa voidaan miettiä ilman muuta jatkossakin. Ihan lähitulevaisuudessa sellaista ei kannata mielestäni järjestää, eihän taiteilijoilla tai tukijoilla riitä resurssit. Epäkohdathan eivät tästä maailmasta lopu, joten meillä riittänee työtä vastaisuudessakin.

http://taideteossa.com