Kemin Batman on poissa – Heikki Porkola 1941–2016

Kemin kansainvälisten sarjakuvapäivien primus motor Heikki Porkola kuoli maaliskuun alussa. Kuhmossa nuoruusvuotensa viettänyt Porkola (s. 1941) ehti työskennellä kirjastonhoitajana ja Savon Sanomien kriitikkona 1960- ja 1970-luvulla, kunnes sarjakuva vei mennessään. 

Kirjastonhoitajan työ ei vastannut odotuksia, ja avioero oli viimeinen sysäys paikkakunnan vaihtamiseen. Porkola päätyi ”perkeleen punaisen” Kemin kulttuurisihteeriksi. 

1970-luvun puolessavälissä maailmalle oli levinnyt uutinen Aku Ankka -lehden ”kieltämisestä” Suomessa. Kyse oli uutisankasta, todellisuudessa lehti jätettiin vain tilaamatta kaupungin neuvolasta.

Ankanmunaus johti ideaan omasta sarjakuvatapahtumasta. Vuonna 1981 järjestettiin ensimmäinen Sarjakuvapäivät vetonaulanaan kilpailu. Tapahtuma kasvatti nopeasti profiiliaan. Vuosittaiseen kilpailuun otti säännöllisesti osaa noin 200 sarjakuvakisaajaa, ja media huomioi nahkansa luoneen Kemin positiivisesti. 

Kemin sarjakuvakeskus perustettiin 1988. Se laajensi julkaisutoimintaa kilpailualbumien oheen. Julkaisuihin kuuluivat muun muassa kaksi Puhekuplia-arktikkelikokoelmaa, Keijo Ahlqvistin ja Ari Kutilan Piirrä sarjakuvaa! -oppikirja, Heikki Jokisen ja Kalervo Pulkkisen toimittama Suomalaisen sarjakuvan ensyklopedia sekä Kalevo Palsan Kuolema ja intohimo -kokoelma.  

ville-ranta-heikki-porkola

Kuva: Ville Ranta 11.3.2016

Kemin sarjakuvapäivillä on vieraillut hämmästyttävän monipuolinen joukko kansainvälisiä sarjakuvan legendoja Claire Bretécherista Neil Gaimaniin ja Robert Crumbista Jeff Smithiin. Sarjakuvapäivien väki puolestaan levitti suomalaisen sarjakuvan sanomaa Murmanskista Barcelonaan. Kemissä nähtiin myös maan komeimpia sarjakuvanäyttelyjä – ainakin siihen asti, kunnes lama puraisi Kemin kaupungin kulttuuribudjettiin 1990-luvun alkuvuosina. 

Harmaapartainen hahmo häälyi taustalla kaikessa. Heikki Porkola näytteli mieluiten  taustavaikuttajan roolin, mutta jos jokin asia tökki, hän astui esiin ja otti sen hoitaakseen jämerällä tyylillään. 

Sarjakuvapäivillä hän pukeutui niin Batmaniksi kuin Mämmilän taiteilija Viljaseksi, ja voitti kotimaisten ja kansainvälisten vieraiden suosion puolelleen jurolla mutta sympaattisella tyylillään. Porkola jäi eläkkeelle 2006, ja kenties vähän pettyi kun hänen jälkeensä ei tullutkaan vedenpaisumusta. Itsepä hän oli ollut pystyttämässä puitteita, joiden varassa Kemi tunnetaan edelleen sarjakuvakaupunkina. Viimeiset vuotensa Porkola vietti hiljaiseloa Oulussa. 

Koko Suomen sarjakuvaväki kiittää suurta vaikuttajaa, värikästä persoonaa, jota ilman olisi paljon vähemmän. 

Vesa Kataisto

Porkolasta ja Kemin sarjakuvatoiminnasta kerrotaan laajemmin Sarjainfossa 131 (2/2006). Voit lukea lehden digiarkistosta täältä.

Reijo Valta muistelee Porkolaa Kvaakissa.

Sarjainfo 131