Skrew You -tunnustus postuumisti Heikki Porkolalle

porkola sarjainfoOulun Sarjakuvaseura on vuoden 2016 Oulun sarjakuvafestivaalilla myöntanyt Skrew You -tunnustuksen postuumisti Heikki Porkolalle. Alkuvuodesta edesmennyt Porkola oli Kemin kulttuurisihteerinä luomassa Kemin sarjakuvapäiviä ja toimi niiden tuottajana 25 vuoden ajan. Porkolan aikana Kemistä tuli merkittävä sarjakuvakaupunki.
 
1980-luvun mittaan Kemin sarjakuvapäivistä kasvoi nimekkäine kansainvälisine vieraineen kansallinen instituutio. Koska Kemissä yleisömäärät pysyivät maltillisina, niin paikalle saatiin sellaisiakin tähtiä, jotka suuremmille festivaaleille eivät olisi suostuneet. Tällainen oli esimerkiksi Robert Crumb.
 
Porkolan luotsaamana Kemi edisti sarjakuvaa. Kemin sarjakuvakeskus sai erilaisia rooleja tarpeen mukaan. Jos tietyntyyppinen sarjakuva ei löytänyt muualta kustantajaa, niin keskus ryhtyi kustantajaksi. Heikki Porkolan ympärille muodostui ideoiva yhteisö, joka 1980- ja 1990-luvuilla vaikutti sarjakuvan asemaan ja julkikuvaan koko maassa.
 
Kemin sarjakuvapäiviä vietettiin Porkolan luotsauksessa vuoteen 2006. Eläkkeelle jäädessään hän sai tunnustuksena ainutkertaisen Lempi Grand Slam -palkinnon. Sarjakuvaneuvokseksi Porkola nimitettiin vuonna 1986. Suomen sarjakuvaseuran tiedotteen mukaan "Heikki Porkola näytti Kemin kulttuurisihteerinä koko maan kunnallisbyrokraateille mistä tipu pissii hankkimalla kotikaupungilleen sarjakuvakaupungin huikean maineen." Sarjakuvantekijät antoi Vuoden sarjakuvateko -palkinnon eli miehen mittaisen pensselin Porkolalle vuonna 2004, koska hän on "toiminnallaan vetänyt pitkän ja värikkään viivan suomalaiseen sarjakuvakulttuuriin".
 
Viimeiset vuotensa Porkola eli Oulussa. Hän olisi täyttänyt alkukesästä 75 vuotta.
 
Skrew You -tunnustus jaetaan pohjoissuomalaisen sarjakuvan hyväksi tehdystä työstä. Aikaisempina vuosina sen ovat saaneet Esa Holopainen, Ilpo Koskela, Pentti Nuortimo, Keijo Ahlqvist, Jii Roikonen, Mari Ahokoivu ja Sauli Pesonen.