Helsingin sarjakuvafestivaalit 7.–8.9.2019, teemoina ympäristö, vaikuttava sarjakuva ja pohjoinen

Helsingin sarjakuvafestivaalit levittäytyy aiempaa laajemmin Suvilahden alueelle vuonna 2019. Kolmatta kertaa Kattilahallissa järjestettävä festivaali on Pohjoismaiden suurin sarjakuvatapahtuma. Osana sarjakuvafestivaalia Tiivistämöllä on järjestetty suosittu omakustannetapahtuma Zine Fest.

sarjakuvafestivaalit2018

Sarjakuvafestivaalien teemat ovat vuonna 2019 ympäristö, vaikuttava sarjakuva sekä pohjoinen.

Kunniavieraana on hollantilainen Willem, joka tunnetaan työstään satiirin parissa ja Charlie Hebdo-lehden piirtäjänä. Willem vieraili Suomessa maaliskuussa 2015 keskustelemassa sananvapaudesta. Myös Marvel Comicsin suomalaisena piirtäjänä tunnetuksi tullut Rosi Kämpe on festivaalien kunniavieras.

Muita vieraita ovat muun muassa Sunna Kitti, Sira Moksi, Reetta Niemensivu, Ville Ranta ja Max Sarin (Suomi), Karstein Volle (Norja/Suomi), Anna Haifisch (Saksa) ja Konrad Nuka Godtfredsen (Grönlanti).

Vuoden teemojen mukaisesti festivaali tekee yhteistyötä kansalaisjärjestöjen kanssa ja nostaa esille sarjakuvan asemaa yhteiskunnallisena vaikuttajana. Suomalainen sarjakuva on taiteellisesti kunnianhimoista ja kansainvälisesti tunnustettua. Sarjakuvafestivaalit haluaa pohjoisella teemalla juhlistaa sen asemaa sekä nostaa erityisesti pohjoisia alkuperäiskansoja, kuten saamelaisuudesta kertovia tarinoita.

Ilmastonmuutos on aikamme polttavin kysymys, joka tunnistetaan myös sarjakuvataiteessa. Ympäristön suojelun lisäksi ympäristöä käsitellään valikoiduissa kokonaisuuksissa myös rakennettuna ympäristönä ja tilana.

51061398 10156330171924682 6231128154920976384 n

Helsingin sarjakuvafestivaalien visuaalisesta ilmeestä vastaa tänä vuonna sarjakuvataiteilija ja animaattori Maria Björklund. Hänet tunnetaan Helsingin Sanomien Nyt-liitteessä julkaistusta Planeetta Z-sarjakuvasta, josta on tekeillä animaatiosarja. 

Tapahtumaviikonloppu on 7.–8. syyskuuta, jolloin Kattilahalli ja Tiivistämö ovat avoinna yleisölle lauantaina 10.30–19 ja sunnuntaina 10.30–18. Tapahtumaa järjestää Suomen sarjakuvaseura.

www.sarjakuvafestivaalit.fi 

maria-bjorklund-sarjakuvafestivaalit-web