Sarjakuva paitsiossa valtion taideostoissa

Alalla on pantu merkille, että Valtion taideteostoimikunnan kokoelma on ostanut sarjakuvataiteen alan kokoon nähden huomattavan vähän teoksia. Taiteen edistämiskeskuksella on käytettävissään tilastot sarjakuvataiteen osuudesta taidekentällä ja sen saamasta tuen määrästä vuosittain. 

Jo esimerkiksi 1–2 % hankinnoista ja tilaustöistä voisi tarkoittaa vuoden 2021 hankintasummalla (825 791 euroa) 8000–16000 euroa. Kuitenkaan useimpina vuosina sarjakuvataidetta ei ole ostettu yhtään, tai ostot ovat olleet pieniä.

Kokoelma määrittelee itseään näin: “Valtion taideteostoimikunnan kokoelma on yksi Suomen laajimpia taidekokoelmia. Se käsittää yli 14 500 teosta kuvataiteen eri alueilta noin 2 000 taiteilijalta. Toimikunta on hankkinut teoksia vuodesta 1956 asti. Sen periaatteena on hankkia mahdollisimman monipuolisesti ajankohtaista nykytaidetta.”

– Taideteostoimikunnan edustajana ei ole koskaan ollut sarjakuvataustaista jäsentä ja se näkyy, toteaa visuaalisten taiteiden toimikunnan jäsen Ville Hänninen.

Uutinen julkaistu alkujaan Sarjainfo-lehdessä 3/2022.