Puupää Heikki Paakkanen

paakkanen-pravdamat-web-pieni

Suomen sarjakuvaseuran Puupäähattu-tunnustuspalkinnon sai vuonna 2013 sarjakuvataiteilija, pilapiirtäjä ja animaattori Heikki Paakkanen.

Palkittu taiteilija piti kiitospuheensa omalaatuiseen tapaansa Pravdamat-koneen välityksellä.


Perustelut palkinnolle:

Vuonna 1948 syntyneelle Paakkaselle palkitseminen on tullut tutuksi aiemminkin. Hänen sarjakuviaan on palkittu muun muassa Kemin sarjakuvafestivaaleilla useina vuosina. Paakkasen animaatiotöitä on ylistetty esimerkiksi Tampereen lyhytelokuvajuhlilla. Vuonna 2011 hänen Amerikka-albuminsa voitti jaetun Sarjakuva-Finlandia -palkinnon.

Taideteollisessa korkeakoulussa opiskellut Paakkanen on somerolais-helsinkiläinen animaatio- ja sarjakuvataiteilija, kustantaja, pilapiirtäjä, kuvittaja ja galleristi. Hänen kuvalliseen tuotantoonsa kuuluu sekä sarjakuva-albumeita että pilapiirroskokoelmia. Tööt-filmiin, suomalaiseen tietokoneanimaation pioneeriryhmään kuulunut Paakkanen on urallaan ohjannut myös Ylelle lasten- ja nuorten valistusanimaatioita sekä esiintynyt ammattimaisesti posetiivarina. Heikki Paakkasen pilapiirroksia on julkaistu jo vuosikymmenien ajan muun muassa Ilta-Sanomissa ja Somero-lehdessä.

Sarjakuvantekijäksi Paakkanen ryhtyi vasta kypsällä iällä, mutta otti ilmaisumuodon haltuunsa samalla varmuudella kuin animaation ja pilakuvat. Vaatimattomuus ei kaunista, joten heti sarjakuvauransa aluksi hän arkailematta tökkäsi kynänsä suomalaisen yhteiskunnan kipupisteisiin, kuten Mannerheimiin ja menetettyyn Viipuriin. Kohua ei syntynyt, mutta Paakkasen paikka onkin takapirun istuin. Hän ei hyväksy "itsestään selviä" asenteita, minkä mustan satiirin mestarityö, Sissi ja Siviilipalvelushenkilö -albumisarja todistaa.

heikkipaakkanen-sissi-siviili-webSarjakuvantekijänä hän laajentaa muotoa ruutujen ulkopuolelle. Teos itsessään on vain kokonaisuuden osa. Paakkasen niinsanotut sarjakuvanäyttelyt on työstetty äärimmäisellä tarkkuudella ja nokkeluuksilla pienintä yksityiskohtaa myöten. Yleisö saa nähtäväkseen sarjoissa vilahtavat fantastiset esineet, jotka keräilijäluonne Paakkanen on onnella ja taidolla kyennyt kaivamaan esille historian komeroista ja kellareista. Uusimman kirjansa, japanilaistyylisiä puupiirroksia ja haikurunoja sisältävän teoksensa [tee se kotona. kiitos] Paakkanen julkisti viime syyskuussa Helsingin sarjakuvafestivaaleilla komealla spektaakkelilla, johon kuului esimerkiksi katujyrä, rumpuja ja runonlausujia.

Heikki Paakkanen ei rajoita eikä rajoitu. Jos asian voi kuvitella, sen voi myös tuoda todellisuuteen, ainakin sarjakuvan todellisuuteen. Yhden miehen kävelevä performanssi on itsekin luita ja ytimiä myöten taiteilija ja sarjakuvahahmo.

Ladattavia tiedostoja:

Heikki Paakkanen - CV PDF
Heikki Paakkanen - Sissi ja siviilipalvelushenkilö JPG
Heikki Paakkanen - Sissi ja siviilipalvelushenkilö TIF
Heikki Paakkanen - Amerikka JPG
Heikki Paakkanen - Amerikka TIF

 

 Linkkejä:

Lisää Puupää- ja näyttelykuvia Suomen sarjakuvaseuran Facebook-sivulla

Videoita jakotilaisuudesta ja Helsingin sarjakuvafestivaalien katujyrävedostuksesta, Sarjakuvakeskuksen blogi 

 

paakkanen-nayttely2-web

Paakkasen sarjakuvista ja muustakin oheistoiminnasta koostuva kiinnostava näyttely on esillä Kansalliskirjaston alakerrassa (Unioninkatu 36, Helsinki) 11.3.2013 asti.

paakkanen jyra

H. Paakkanen vedosti teoksiaan katujyrällä Helsingin sarjakuvafestivaaleilla 2012. Kuvaaja Jaakko Seppänen.

amerikka paakkanen-web

Sivu albumista Amerikka (Arktinen Banaani, 2010)