Sarjakuvaneuvos Reija Sann (Reija Nieminen)

reija.jpg

Vielä 1980-luvulla Helsingin sarjakuvafestivaalit oli pienen, sarjakuviin intohimoisestisuhtautuvan yleisön tapahtuma. Kehitys kansainvälisestikin mielenkiintoiseksi alan tapahtumaksi alkoi aikana, jolloin Reija Nieminen toimi tapahtuman tuottajana.

 

Aiemmin muun muassa Suuri kurpitsa-lehteä yhdessä Pauli Kallion kanssa toimittaneen Niemisen luotsaamien kuuden vuoden (1995–2000) aikana tapahtuma sai nykyisetraaminsa. Sarjakuvien myynnin ja keskustelutilaisuuksien rinnalle nousivat etenkin sarjakuvanäyttelyt ja kansainvälisten taiteilijaryhmien vierailut. Suomessa nähtiin ensi kerran muunmuassa ranskalaisten L’Association- ja Amok-kustantamojen sekäbelgialaisen Fréon-ryhmän ja slovenialaisen Stripburger-ryhmän taiteilijoiden töitä. Tärkeäsilmien avaaja nuorelle piirtäjäsukupolvelle oli myösuuden sveitsiläisen sarjakuvan näyttely vuonna 1997.Yksittäisistä taiteilijoista mainittakoon kanadalaisetJulie Doucet, Seth ja Chester Brown, englantilainen Neil Gaiman,espanjalainen Max ja saksalainen Anke Feuchtenberger.

 

Myös sarjakuvaseuran puheenjohtajana (2002–06) toimineen Niemisen tuottajakausi huipentui vuoden 2000 sarjakuvafestivaaleihin, joka oli tähänastisista tapahtumista suurellisin. Helsingin kulttuurikaupunkibudjetista saatu lisärahoitusmahdollisti useita näkyviä projekteja. Samalla tapahtumanrahoitus alkoi vakiintua nykytasolleen.

 

Kansainvälisten vaikutteidenlisäksi Nieminen nosti tuottajakaudellaan johdonmukaisesti esiin kotimaista sarjakuvaa ja etenkin nuoria, vielä asemaansa vakiintumattomia, mutta mielenkiintoisia tekijöitä. Myös piirtäjät itse alkoivat tähdätä julkaisujensa kanssa Helsingin sarjakuvafestivaaleille, joista tuliviimeistään Niemisen aikana paitsi suomalaisen sarjakuvakulttuurin, myös sarjakuvajulkaisujen monipuolisuuden, määrän ja niiden saaman julkisuuden kannalta ensiarvoisen tärkeä tapahtuma.

Sarjakuvaneuvokset

Sarjakuvaneuvokset ovat toiminnallaan merkittävästi edesauttaneet sarjakuvailmaisun asemaa Suomessa.

2021

Kalle Hakkola
Ville Hänninen
Esko Oksiala
Susanna Partio
Saara Pääkkönen

2018
Timo Ronkainen
Ilkka U. Pesämaa

2016
Mikko Huusko
Johanna "Roju" Rojola

2014
Iris Schwanck
Harri "Wallu" Vaalio

2011
Mikael Ahlström
Kirsi Kinnunen
Ilpo Koskela
Tanja Rasila

2009
Keijo Ahlqvist

2008
Reija Nieminen

2006
Juha Aarnisalo
Asko Alanen
Toni Jerrman
Eeva Lepistö
Vappu Orlov

2001
Jukka Heiskanen
Timo Mononen
Harto Pasonen
Harri Römpötti
Erkki Salonen

1996
Harto Hänninen
Petri Kemppinen
Ari Koskinen
Leif Packalen
Markku Paretskoi

1991
Heikki Jokinen
Pauli Kallio
Pekka A. Manninen
Kari Poutasuo
Juhani Tolvanen

1986
Markku Jalava
Stina Kullberg
Rauli Nordberg
Heikki Porkola
Kalervo Pulkkinen

1981
Ilpo Hakasalo
Osmo Jokinen
Heikki Kaukoranta
Soile Kaukoranta
Jukka Kemppinen
Markku Kivekäs
Arto Kytöhonka
Timo Reenpää
Jukka Rislakki
Veikko Savolainen