Sarjakuvaneuvokset

Sarjakuvaneuvos 2014, Harri "Wallu" Vaalio

Suomen sarjakuvaseura on myöntänyt sarjakuvaneuvoksen arvonimen sarjakuvaa edistäneestä urasta Harri "Wallu" Vaaliolle 13.2.2014.

Perustelut:

Graafisen alan moniottelija Harri "Wallu" Vaalio viettää parhaillaan sarjakuvataiteilijauransa 40-vuotisjuhlaa. Hänen ensimmäinen julkaistu sarjakuvansa ”Lumimies” ilmestyi Sarjis-lehdessä 1/1974. Hän oli mukana 1980-luvun alun pienlehtiaallossa innokkaana omakustantajana. Vaalio voitti myös kaksi ensimmäistä Kemin sarjakuvakilpailua, vuosina 1981 ja 1982. 

Vuodesta 1985 lähtien Wallu on ollut omien sanojensa mukaan ”kohtuullisen vapaa taiteilija”, joka tuottaa ”naurettavia sarjoja”. Näistä tunnetuimpia ovat Lämsänperäläiset, Punaniska, Mikrokivikausi ja KyöPelit. Sisukas Vaalio kuuluu myös kotimaisten lastensarjakuvantekijöiden harvalukuiseen joukkoon muun muassa Hessu-kissa-sarjansa ansiosta.

Kuten sarjakuvavaikuttajalle kuuluu, on Vaaliolla myös virallinen kaksoishenkilöllisyys luokanopettajana. Tästä ei varmasti ole ollut haittaa sarjakuvan opetus- ja luottamustehtävissä, joita on riittänyt.

Ennen kaikkea hän on työskennellyt ahkerasti sarjakuvantekijän ammatillisen aseman kohentamiseksi Suomessa. Vaalio toimi pitkään Sarjakuvantekijät ry:n puheenjohtajana, puhuen muun muassa sarjakuvan saamien Kopiosto-apurahojen ja lajin kulttuuripoliittisen aseman puolesta. Wallun puumerkki häämöttää useamman sarjakuvateoksen taustalla kuin hiljainen hämäläinen kehtaa edes myöntää.

harri-vaalio-kati-vuopala-web

Kuva: Kati Vuopala