Sarjakuvaopetusta Suomessa

Sarjakuvakeskus Helsingissä järjestää kurssimuotoista sarjakuvaopetusta monen taitotasoisille ja eri ikäluokkiin kuuluville ryhmille (lapsista ammattilaisiin ja senioreihin). Keskuksen opetusta on ollut vuodesta 2008 asti.

Suomen sarjakuvakouluista pitkäikäisin ja maineikkain, Oulun kupeessa sijaitseva Limingan Taidekoulu, on opettanut sarjakuvan tekemistä vuodesta 2000 lähtien. Ensimmäisen vuosikurssin hakijat hyväksytään ilmoittautumisjärjestyksessä ja linjalla on mahdollista jatkaa syventäviin sarjakuvaopintoihin ensimmäisen vuoden jälkeen.

Muurlan Opiston sarjakuvataiteen linja on kaksivuotinen, mutta opiskella voi myös vain vuoden verran. Opisto sijaitsee Varsinais-Suomessa ja opintojen aikana tehdään tutustumiskäyntejä sarjakuvataiteilijoiden työhuoneille ja alan festivaaleille. Linjalle voi hakea ympäri vuoden ja opinnot on myös mahdollista aloittaa kesken lukuvuotta.

Kouvolalaisen Kymenlaakson Opiston sarjakuvan ja kuvittamisen linja on perustettu vuonna 2004. Sarjakuvaopinnot kestävät vuoden verran, mutta opintolinjalle on mahdollista hakeutua myös vain kevätlukukaudeksi. Hakuaika on kahdesti vuodessa syksyisin ja keväällä, mutta peruutuspaikkoja voi tiedustella ympäri vuoden.

Karjaalla sijaitsevan Västra Nylands folkhögskolassa toimii ruotsinkielinen sarjakuvan, graafisen suunnittelun ja animaation opintolinja. Opinnot kestävät yhden lukuvuoden ja hakuaika on kesällä. 

Helsingin Aalto-yliopiston Taideteollisessa korkeakoulussa voi opiskella sarjakuvaa sivuaineena. Sivuaineopintoihin on haku joka toinen vuosi.

Lahden kansanopistolla on vuoden verran kestävä sarjakuvan ja animaation linja, jonka opinnoissa syyslukukaudella painotetaan animaatiota ja kevätlukukaudella sarjakuvaa. Linja on toiminut vuodesta 2009. 

LINKKEJÄ

Sarjakuvakeskus, kursseja kaikenikäisille, myös verkossa ja tilauksesta:
http://sarjakuvakeskus.fi/kurssit

Aalto-yliopisto, sarjakuva sivuaineena:
http://arts.aalto.fi/fi/         

Borgå folkakademi, ruotsinkielinen sarjakuvaopetuksen linja:
http://akan.edicypages.com/linjer/serielinjen

Lahden kansanopisto, sarjakuvan ja animaation linja:
http://www.lahdenkansanopisto.fi/fi/opintolinjat/taide_ja_viestinta/sarjakuva_ja_animaatio

Limingan Taidekoulu, sarjakuvalinja:
http://limingantaidekoulu.fi/esittely/sarjakuva-ja-animaatiolinja
http://limingantaidekoulu.fi/taiteilua/sarjakuva

Kymenlaakson Kansanopisto, sarjakuvan ja kuvittamisen linja:
http://kymenlaaksonopisto.com/opintolinjat/sarjakuva-ja-kuvittaminen/opinnot/
http://sarjakuvakoulu.blogspot.com/

Muurlan Opisto, sarjakuvataiteen linja:
http://www.muurlanopisto.fi/sarjakuvataiteen-linja                                                                                                                        

Västra Nylands folkhögskola, sarjakuvan, graafisen suunnittelun ja animaation opintolinja:
http://www.vnf.fi/studier/seriekonst/